Fuel pump not working

Any electrical issues

Fuel pump not working

by James_Mould » Thu Jun 11, 2015 8:40 pm

Today when I started my car I noticed it took a few turns of the key to get it to start. The fuel pump has stopped making the whurring noise when ignition is switched on. Ive checked the relay and it clicks in when the ignition is turned on. The fuel pump is working as I shorted out pins 30 and 87b on the relay and the fuel pump runs. 87b (red and blue wire to fuel pump is showing no voltage when relay clicks in but pins 85b and 87 show 12 volts when ignition is turned on.

Is there anything else I should be looking for before I go and buy a new relay?

Ive also pined out the signal wires to ecu and everything seems to be ok there.
Its big... Its BLUE... Its behind you
Magnetic blue SE8
Diamond black turbo 4x4
User avatar
Club Member
Club Member
 
Posts: 633
Joined: Sun Sep 13, 2009 2:04 pm
Location: Peterborough

Re: Fuel pump not working

by Allys Cally » Thu Jun 11, 2015 8:47 pm

rather than going and buying one, could you not get a loan of a known working one off a member (Markv6) just to rule it out mate :wink:
BETTER TO HAVE A CALIBRA AND NOT NEED ONE, THAN NEED A CALIBRA AND NOT HAVE ONE!!!

BEST STANDARD BILLING 2009 CO-OWNER
BEST STANDARD BILLING 2011 CO-OWNER
BEST PRESENTED BILLING 2012
BEST ENGINE BAY BILLING 2015
Chairmans Choice - Scottish Car Show 2016
BEST INTERIOR VBOA 2017
BEST IN SHOW VBOA 2018
VBOA CHAIRMAN CUP 2018
User avatar
Gold Club Member
Gold Club Member
 
Posts: 3283
Joined: Tue May 15, 2007 7:30 pm
Location: east ayrshire, scotland

Re: Fuel pump not working

by v6 steve » Thu Jun 11, 2015 8:48 pm

sounds like youv answered your own question already now go buy a new relay
steve
Chairman

The Drain

LE 4x4 turbo

SE2 4x4 turbo RIP
User avatar
Club Admin
Club Admin
 
Posts: 7200
Joined: Wed Jan 03, 2007 6:58 pm
Location: lanarkshire

Re: Fuel pump not working

by v6 steve » Thu Jun 11, 2015 8:50 pm

didnt you sell the se8 ? what relay you got i might have one in shed
steve
Chairman

The Drain

LE 4x4 turbo

SE2 4x4 turbo RIP
User avatar
Club Admin
Club Admin
 
Posts: 7200
Joined: Wed Jan 03, 2007 6:58 pm
Location: lanarkshire

Re: Fuel pump not working

by James_Mould » Thu Jun 11, 2015 8:58 pm

v6 steve wrote:sounds like youv answered your own question already now go buy a new relay

I thought so Steve I just wanted to make sure.

Allys Cally wrote:rather than going and buying one, could you not get a loan of a known working one off a member (Markv6) just to rule it out mate :wink:

Hopefully someone is going to lend me one tomorrow whos got a couple of Omegas just to make sure.

v6 steve wrote:didnt you sell the se8 ? what relay you got i might have one in shed

Yeah I sold my SE8 and it got brken up :twisted: The relay is a the single black one part no. 90378651
Its big... Its BLUE... Its behind you
Magnetic blue SE8
Diamond black turbo 4x4
User avatar
Club Member
Club Member
 
Posts: 633
Joined: Sun Sep 13, 2009 2:04 pm
Location: Peterborough

Re: Fuel pump not working

by sealeysonic » Fri Jun 12, 2015 8:52 am

If im right dont the relay click twice....1st prime the fuel line....2nd pump run....?
ClubCalibra.net
ClubCalibra.net
 
Posts: 144
Joined: Tue Mar 10, 2015 10:38 pm

Re: Fuel pump not working

by James_Mould » Fri Jun 12, 2015 8:35 pm

Ive tried a known working realy today and its still not working. Looks like I will be urapping the wiring this weekend to try and fin the fault.
Ive also dropped the tank now and found the plate for the the fuel pipes has corroded and the fuel feed pioe is completely loose in the he plate. Looks like I will be making a new one out of stainless next week.
Its big... Its BLUE... Its behind you
Magnetic blue SE8
Diamond black turbo 4x4
User avatar
Club Member
Club Member
 
Posts: 633
Joined: Sun Sep 13, 2009 2:04 pm
Location: Peterborough

Re: Fuel pump not working

by sealeysonic » Fri Jun 12, 2015 8:38 pm

Oh dear...not good....did u wire up a 12v feed to the pump to see if it ran?
ClubCalibra.net
ClubCalibra.net
 
Posts: 144
Joined: Tue Mar 10, 2015 10:38 pm

Re: Fuel pump not working

by James_Mould » Fri Jun 12, 2015 8:43 pm

Yeah Ive done that Mark and pump runs fine. I didi it that way to empty the tank of fuel before dropping the fuel tank. I will be fitting a Walbro HP pump while Ive got tank off anyway.
Its big... Its BLUE... Its behind you
Magnetic blue SE8
Diamond black turbo 4x4
User avatar
Club Member
Club Member
 
Posts: 633
Joined: Sun Sep 13, 2009 2:04 pm
Location: Peterborough

Re: Fuel pump not working

by sealeysonic » Fri Jun 12, 2015 8:44 pm

Take some pictures please for my reference ;-)
ClubCalibra.net
ClubCalibra.net
 
Posts: 144
Joined: Tue Mar 10, 2015 10:38 pm

Re: Fuel pump not working

by James_Mould » Sat Jun 13, 2015 11:30 am


Yes the car starts and runs no problem when I bypass the relay. The first stage of the relay pulls in no problem to power the injectors, senssors and signal to ECU. Theres just no power to pump (prime) when ignition is turned on.
Its big... Its BLUE... Its behind you
Magnetic blue SE8
Diamond black turbo 4x4
User avatar
Club Member
Club Member
 
Posts: 633
Joined: Sun Sep 13, 2009 2:04 pm
Location: Peterborough

Next

Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
cron